Kwaliteit in de brouwerij

Voor de beste kwaliteit, van hop tot tap!

In Nederland zijn de laatste jaren steeds meer brouwerijen gestart. Zo veel, dat er inmiddels meer Nederlandse dan Belgische brouwerijen zijn. Naast de ideeën voor recepturen, is kwaliteit een belangrijke factor voor succes. Kwaliteit in de brouwerij omvat onder andere HACCP en het opstellen van labels.

HACCP

HACCP is sinds 1995 alleen wettelijk verplicht voor producenten van voedingsmiddelen. HACCP is de afkorting voor “Hazard Analysis of Critical Control Points”. Door te brouwen volgens HACCP-regels of de Hygiënecode zorg je voor een goede hygiëne in het proces. En goede hygiëne draagt bij aan de kwaliteit van het bier.

Daarom is het belangrijk om volgens HACCP te werken. Welke kritieke punten (CCP’s) bevat jouw proces? En welke maatregelen moet je nemen? In het HACCP-plan neem je de CCP’s op, samen met de vastgestelde maatregelen. Tijdens het brouwen en afvullen voer je controles uit. Deze controles moeten geregistreerd worden. Zo kun je altijd aantonen dat je het gehele brouwproces onder controle hebt.

Standaard onderdelen Kwaliteitsprogramma

  • Grondstoffen
  • CCP’s
  • Controles tijdens het brouwproces
  • Schoonmaakplan
  • Persoonlijke hygiëne
  • Allergenen

Bieretiket

Met veel liefde brouw je fantastische bieren. Uiteraard wil je hier zo veel mogelijk mensen van laten genieten. Tijd om het bier in de markt te zetten! Een naam en ontwerp voor het etiket heb je al. Maar, aan welke eisen moet het etiket eigenlijk voldoen?

De eisen voor etiketten zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Verordening (EU) 1169/2011 is sinds 2014 geldig. In deze wet is onder andere bepaald wat de minimale lettergrootte is, hoe allergenen benoemd moeten worden en dat een ingrediëntenlijst verplicht is.

Wat kan Elucidata voor jou betekenen?

Elucidata kan het complete Kwaliteitsprogramma voor jouw brouwerij opstellen. Dit is inclusief het HACCP-plan, Kwaliteitshandboek en Registratieformulieren. Uiteraard wordt het Kwaliteitsprogramma op maat gemaakt.

Elucidata ondersteunt en adviseert je bij het opstellen van etiketten. Het is ook mogelijk om etiketten alleen te laten controleren door Elucidata.

Beschikbaarheid en tarief op aanvraag. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.